• 12/04/2013

Is uw (industriële) bedrijf al ‹Bring-Your-Own-Device ready›?

Een nieuwe kreet, ‹Bring-Your-Own-Device›, BYOD, geeft een richting of beter een trend aan. Hoe ga je daar als industrieel bedrijf mee om?

Trefwoorden: #Bring your own device, #column, #ie-net, #nieuwe media, #VIK

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE -- Het gebruik van tablets, met de iPad als koploper, is een ware hype. Veel mensen wensen graag hun eigen toestel mee te nemen naar het werk. Zij willen immers liever hun eigen recente smartphone of tablet gebruiken om hun zakelijke e-mail en data te raadplegen.

Vandaar de term BYOD of Bring-Your-Own-Device. Zelf ben ik géén grote Cloud Believer; met name voor bedrijfsgevoelige gegevens is het naar mijn mening géén aanrader. Maar er wordt hevig op ingezet!

Als bedrijf kun je deze nieuwe tendens al of niet ondersteunen. De realiteit is wel dat een mobiele werker zowel nood heeft aan een laptop of tablet en een smartphone. Dit betekent dat IT een werkomgeving met een alsmaar toenemende diversiteit van mobiele toestellen zal moeten beheren.

Ik zou de IT-afdelingen niet willen tellen die thans met enkele iPads hier en een aantal Android-tablets daar, de mogelijkheden en tekorten aan het uittesten zijn. In de loop van het jaar zullen er mogelijk heel wat Go-NoGo beslissingen vallen.

En het gaat dan niet om één of andere iPad app of om uw e-mail te checken maar wel over het al of niet geven van tablets aan het personeel voor specifieke taken, en de vraag of dit zakelijk gezien zinvol is of niet.

NoGo te verkiezen?
En is een NoGo überhaupt wel te verkiezen? De kans is immers heel reëel dat men snel achterpoortjes vindt wanneer er geen officiële IT-ondersteuning komt of wanneer deze te lang uitblijft.

De vraag naar mobiele maatwerkapplicaties waarmee je bedrijfsprocessen kunt optimaliseren, zal alsmaar toenemen. De kans is groot dat bedrijven binnen een paar jaar al hun bedrijfsprocessen in een mobiele omgeving uitvoeren.

Omdat al deze processen met elkaar verbonden zijn, is een integraal beleid noodzakelijk. Hoe breng je eenvoud in deze complexiteit ? Hoe ga je om met het spanningsveld tussen gebruikersgemak en informatiebeveiliging?

Beveilig je informatie door technische hulpmiddelen zoals firewalls en wachtwoorden of moeten we de gebruiker aanspreken op zijn verantwoordelijkheidsgevoel? Het lijkt er op dat de benodigde investering van het bedrijf verschuift van de aanschaf naar het beheren van devices. Men heeft het dan over MDM of Mobile Device Management.

Tools zijn al beschikbaar. Ze beheren smartphones en tablets via een web-georiënteerde console. Zo kan men alle in het netwerk actieve toestellen oplijsten en opvolgen. Samsung kondigde onlangs Knox aan dat al of niet BYOD-gewijs gebruikte smartphones controleert.

Tevens kan de IT-manager persoonlijke en bedrijfseigen data op mobiele Android-toestellen van elkaar scheiden tot op het niveau van de apps. Bedrijfsgegevens worden geëncrypteerd en apps worden beschermd tegen virussen.

Industriële toepassingen
Mogelijk loopt het in de industrie wat minder vaart. De toepassingen situeren er zich anders en toch... Op de werkvloer kunnen industriële tablets instaan om het machinepark op afstand te controleren of om toegang te verlenen tot voorraadgegevens die kritisch zijn voor de voortgang van de productie.

Maar ook alle verzending en opvolging van industriële goederen is met een tablet binnen handbereik. Het is, mits een wat veiligere vormgeving, de ideale opvolger van de industriële PDA. Bovendien kan het tabletontwerp dienen als interface tussen de machine en zijn gebruiker (HMI).

Tal van producenten, zoals Advantech, Motorola, Trimble, Texas Instruments beschikken reeds over een industriële uitvoering die schok- en/of waterbestendig is.

De toepassingen bij uitstek zijn alle servicetaken gaande van HVAC tot herstelwerken en onderhoud. Elke onderneming met technici op verplaatsing heeft nood aan hulpmiddelen om zijn mobiele service efficiënt te organiseren. Ontwikkelaars van apps hebben hier al uitstekend werk geleverd maar vertonen onderling nogal wat verschillen.

Bezin eer je begint, is ongetwijfeld de boodschap. Eveneens in M2M, kort voor Machine-to-Machine oplossingen, zijn ongetwijfeld toepassingen weggelegd. Denk bijvoorbeeld aan het monitoren en online volgen van tank-niveau’s met automatische koppelingen naar het ERP-systeem of het tonen van meetoverzichten van druk en temperatuur van koelsystemen via het internet met alarmering bij het overschrijden van ingestelde parameters.

Kortom, de toepassingen zijn er, gebruikers zijn er klaar voor, organisaties en hun ICT-afdelingen zijn nu aan zet.


Ing Karel De Wever is lid van de raad van bestuur van de Vlaamse IngenieursKamer en co-voorzitter van ie-net academie.