Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.
Verwant

Rosetta ontdekt zuurstofgas in een komeetatmosfeer

Onderzoek: ’waarom is de zonne-atmosfeer zoveel warmer dan de zon zelf’

Antwerpse studenten gaan kosmische straling doorheen atmosfeer meten

VUB-professor Pattyn naar Antarctica voor ruimteonderzoek

Vito en Flight Plus kondigen nieuwe drone software aan

ERC starting grant van 1,5 miljoen euro voor VUB-prof Stijn Buitink

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

DEME laat nieuw ’dual fuel’ multipurpose-schip bouwen

Onderzoek mucoviscidose richt pijlen opnieuw op gentherapie

Armband met slimme functies voor senioren

Site Ecotron Hasselt University krijgt bezoek koningspaar

Formula Electric Belgium behaalt vierde plaats in Tsjechië

Universiteit Gent brouwt bier met afvalwater

Agenda

Diepgaande opleiding Maintenance en Asset Management: de enige complete & Nederlandstalige training

Op verschillende locaties in Vlaanderen

van 8/10/2015 tot 27/05/2016

Opleiding Shutdown en Turnaround Management 2015-2016

Praktijkgericht leer- en verbetertraject van 8 sessies voor een (nog) beter verloop van de volgende Turnaround in uw bedrijf. Op locatie bij Evonik Antwerpen.

van 10/12/2015 tot 17/03/2016

Keuze van de redactie

(4/2) Onderzoek: trager licht maakt internet sneller

(1/2) Maleisische Elite Advanced Technologies kiest België als Europese basis

(27/1) Slimme netten kunnen de uitstoot van CO2 sterk terugdringen

(25/1) Resultaten Limburgs seismisch onderzoek diepe geothermie

(21/1) VDL Bus Roeselare haalt belangrijke bestelling elektrische bussen binnen

(18/1) InBev investeert 49,8 miljoen euro in brouwerij van Jupille

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

Ruimtevaartorganisatie NASA plant planetoïde te vangen
Economie 11/04/2013 8:30:45

Een planetoïde ophalen en in een baan rond de maan brengen. Het klinkt als goedkope sciencefiction, maar NASA is ermee bezig.

ENGINEERINGNET -- Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap heeft zich een aantal doelstellingen vooropgesteld. Een bemand ruimteschip naar Mars sturen tegen 2030 is er één van, voor 2025 een asteroïde bezoeken is een andere. Door een ruimterots te vangen en in een baan rond de maan te brengen wil NASA dat laatste doel ‘makkelijker’ maken.

Een bemande capsule achter een stuk ruimterots aanjagen, om er dan op te landen en ook nog eens te vertrekken, is op dit ogenblik nog te hoog gegrepen voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De rots onderzoeken terwijl hij kalm rond de maan draait, is al haalbaarder, denkt NASA.

Het vangen van de planetoïde zou al moeten lukken met de huidige technologie. Let wel, het gaat hier niet om stukken ruimtegesteente met ‘Armageddon’-proporties. De Amerikanen denken veeleer aan een planetoïde met een diameter van zeven meter. Niet zo groot dus, hoewel zo’n exemplaar al snel 500.000 kilogram weegt.

NASA wil in 2019 al een onbemand ruimteschip op pad sturen om er eentje met een ‘lasso’ te vangen, en hem naar een baan om de maan te slepen.

Amerikaans president Barack Obama wil het NASA-voorstel met een startbudget van ongeveer 100 miljoen dollar ondersteunen.

Als alles zonder tegenslagen verloopt – het lokaliseren van een geschikte kandidaat zal al niet makkelijk zijn – zullen astronauten in 2021 een bezoekje brengen aan een getemde planetoïde, vier jaar eerder dan gepland dus.

Wetenschappers kunnen door onderzoek op een planetoïde veel bijleren over het ontstaan van ons universum. Met deze missie zou NASA ook kennis opdoen voor de bemande Marsmissie negen jaar later. <<(LVD) (foto: NASA/CXC/M.Weiss)

 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Jobbeurs op Campus Groep T Leuven nu al volzet

De Ondernemersdag op Campus Groep T Leuven is dit jaar zo succesvol dat de inschrijvingen twee weken vóór de beurs afgesloten zijn. Bedrijven die zich nog aanmelden, komen op de wachtlijst.

DEME bestelt nieuwe milieuvriendelijke sleephopperzuiger

Met deze bestelling bij Royal IHC investeert DEME in de nieuwste generatie sleephopperzuiger, die naar verwachting de trendsetter zal worden op vlak van kustbescherming.

Belgisch openbaar vervoer zoekt 2.800 medewerkers via jobbeurs

De Lijn, de Spoorwegen (NMBS, Infrabel, HR Rail), MIVB en TEC organiseren op 20 februari de Public Transport Saturday Job Fair. Een hele sector slaat de handen in elkaar.

De Watergroep bouwt Surinaams waterproductiecentrum

De Watergroep gaat in het Surinaamse Commewijne een water­productie­centrum bouwen, dat drinkwater zal leveren op basis van oppervlakte­water uit de Surinamerivier.

Nieuw vuilrooster moet overstromingsgevaar in Duffel verder indijken

In januari zijn de inwoners van Duffel dankzij de provinciale pompstations aan een overstromingsramp ontsnapt. Een nieuw vuilrooster moet de situatie nog verbeteren.

Daling koperdiefstallen leidt tot daling treinvertragingen

In 2015 zijn er op het Belgische spoordomein 182 koperdiefstallen vastgesteld. Dit is een daling met 16% ten opzichte van vorig jaar (217) en met 86,5 % ten opzichte van 2012 (1.362).

UGent-wetenschappers succesvol in strijd tegen ziekenhuisbacterie

Wetenschappers ontwikkelden een nieuwe strategie om infecties veroorzaakt door de ziekenhuisbacterie te behandelen. Dat gebeurt door verstoring van de communicatie tussen bacteriële cellen.

Design ontmoet techniek: WAGO's nieuwe web-panels e!DISPLAY 7300T - techniek

De e!DISPLAY 7300T web-Panels zijn de nieuwe displays van WAGO voor web-gebaseerde toepassingen. De panels hebben een eigentijds design en overtuigende specificaties.

Vermeiren Princeps investeert 500.000 euro in nieuwe installatie

Tijdens de Internationale Susswaren Messe (ISM) in Keulen lanceert Vermeiren Princeps koekjes in een nieuwe verzamelverpakking, waarmee de doorbraak in Zuid-Korea gerealiseerd wordt.

Daling aantal faillissementen zet zich door in 2016

Uit de nieuwe Graydon barometer blijkt dat het aantal failliete ondernemingen blijft dalen in ons land. In januari gingen 775 bedrijven over de kop, terwijl dat er vorig jaar nog 913 waren.

Eerste attesten bedrijfsbeheer voor student-ondernemers uitgereikt

In Gent heeft Vlaams minister van Economie Philippe Muyters de eerste attesten bedrijfsbeheer voor student-ondernemers uitgereikt aan studenten van de HoGent, Arteveldehogeschool en UGent.

Efficiëntiewinst door combinatie ultrasoon + trillingen - artikel

De beheersing van de productiekosten heeft invloed op de werking van het onderhoudsdepartement. De toestand van de machines moet achterhaald worden aan een zo laag mogelijk kost.

SPIE schenkt 100 werkdagen aan goede doelen

Al meer dan tien jaar heeft SPIE Belgium zijn eindejaarsgeschenken vervangen door acties ten voordele van een goed doel. Dit jaar schenkt het 100 werkdagen van zijn eigen medewerkers.

Maleisische Elite Advanced Technologies kiest België als Europese basis

Begin januari vestigde Elite Advanced Technologies zich in het Technologiehuis te Mol. "Maar het is de bedoeling om op termijn ook ergens in Europa een ontwikkelingscentrum te vestigen"

Technische copywriter nodig?

We zijn gespecialiseerd in het schrijven en begeleiden van nieuwsbrieven, persberichten, white papers, klantengetuigenissen, jaarverslagen, blogs en webcontent over techniek en technologie. Meer info nodig? Stuur vrijblijvend een mailtje naar timesaver@skynet.be

DOSSIERS

Productietechniek

Eco & Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk