Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant

Satelliet levert real-time data over dikte van het ijs op de noordpool

QinetiQ Space sleept nieuw ESA-contract in de wacht

Luiks bedrijf ontwikkelt ’s werelds grootste zonnetelescoop

Astronomen meten voor het eerst windkracht uit zwarte gaten

Korea kiest opnieuw voor Europese Ariane raket

ESA lanceert voor het eerst ruimteveer

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

Uniek samenwerkingsplatform voor meer laadpalen in de stad

Kaspersky Labs voorspelt APT bedreigingen voor 2015

Water op aarde dan toch niet afkomstig van kometen

Revamping ArcelorMittal Gent: koudwalserij houdt machines up to date - artikel

OVAM en Recupel weerleggen tendentieuze berichtgeving VRT-journaal

Belgische baggeraars slepen monstercontracten binnen voor Suez kanaal

Agenda

Hydraulica niveau 2

Festo Brussel

van 28/04/2015 tot 9/06/2015

Veilig werken aan elektrische installaties BA4/BA5

Festo Brussel of in uw bedrijf

van 15/06/2015 tot 16/06/2015

Keuze van de redactie

(27/4) Marc Coucke investeert 2 miljoen euro in startup Uest

(22/4) Belgische Ticto bij meest innovatieve bedrijven op RSA Congres in de VS

(20/4) Europees golf- en getijdenenergie congres in Haven Oostende

(16/4) Green Tech Aircraft ontwikkelt progressief elektrisch sportvliegtuig

(14/4) Autodesk investeert miljoenen in Carbon3D (+video)

(13/4) Monsanto zet in op gerecycleerd afvalwater - artikel

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

Ruimtevaartorganisatie NASA plant planetoïde te vangen
Economie 11/04/2013 8:30:45

Een planetoïde ophalen en in een baan rond de maan brengen. Het klinkt als goedkope sciencefiction, maar NASA is ermee bezig.

ENGINEERINGNET -- Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap heeft zich een aantal doelstellingen vooropgesteld. Een bemand ruimteschip naar Mars sturen tegen 2030 is er één van, voor 2025 een asteroïde bezoeken is een andere. Door een ruimterots te vangen en in een baan rond de maan te brengen wil NASA dat laatste doel ‘makkelijker’ maken.

Een bemande capsule achter een stuk ruimterots aanjagen, om er dan op te landen en ook nog eens te vertrekken, is op dit ogenblik nog te hoog gegrepen voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De rots onderzoeken terwijl hij kalm rond de maan draait, is al haalbaarder, denkt NASA.

Het vangen van de planetoïde zou al moeten lukken met de huidige technologie. Let wel, het gaat hier niet om stukken ruimtegesteente met ‘Armageddon’-proporties. De Amerikanen denken veeleer aan een planetoïde met een diameter van zeven meter. Niet zo groot dus, hoewel zo’n exemplaar al snel 500.000 kilogram weegt.

NASA wil in 2019 al een onbemand ruimteschip op pad sturen om er eentje met een ‘lasso’ te vangen, en hem naar een baan om de maan te slepen.

Amerikaans president Barack Obama wil het NASA-voorstel met een startbudget van ongeveer 100 miljoen dollar ondersteunen.

Als alles zonder tegenslagen verloopt – het lokaliseren van een geschikte kandidaat zal al niet makkelijk zijn – zullen astronauten in 2021 een bezoekje brengen aan een getemde planetoïde, vier jaar eerder dan gepland dus.

Wetenschappers kunnen door onderzoek op een planetoïde veel bijleren over het ontstaan van ons universum. Met deze missie zou NASA ook kennis opdoen voor de bemande Marsmissie negen jaar later. <<(LVD) (foto: NASA/CXC/M.Weiss)

 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Flanders Make werkt aan zelfrijdende voertuigen

Flanders Make ondersteunt Vlaamse bedrijven, via het onderzoeksprogramma AVICA, om technologie te ontwikkelen voor de realisatie van zelfrijdende voertuigen.

Tessenderlo Group bouwt nieuwe fabriek voor vloeibare meststoffen

Tessenderlo Group gaat investeren in de bouw van een nieuwe plant voor vloeibare meststoffen in het Franse Rouen. Zodra de vereiste vergunningen rond zijn, wordt met de bouw gestart.

DEME bestelt twee nieuwe milieuvriendelijke baggerschepen

Baggeraar DEME heeft onlangs, in het kader van haar 'groen' investeringsbeleid, twee nieuwe sleephopperzuigers besteld. De schepen worden gebouwd door de Nederlandse scheepswerf Royal IHC.

Umicore ziet inkomsten met 11% stijgen

Umicore wil zich focussen op markten zoals katalysatoren en energietoepassingen. Markten met groeipotentieel, aangezien de Belgische materialengroep zijn inkomsten fors ziet stijgen.

Disruptieve conische compressor, kleiner dan een chipkaart - artikel

VERTrotors heeft een disruptieve conische compressor ontwikkeld die kleiner is dan een chipkaart, maar toch goed is voor 6 bar druk.

Marc Coucke investeert 2 miljoen euro in startup Uest

Uest, de Belgische startup achter Embracelet, het slimme horloge voor senioren, heeft 4,5 miljoen euro opgehaald. Naast Marc Coucke zijn er nog 38 andere investeerders.

EDF Luminus verwerft een meerderheidsbelang in ATS

EDF Luminus verwerft een meerderheidsparticipatie in het kapitaal van ATS en wordt daardoor een hoofdrolspeler op het vlak van energiediensten in België.

Big data and sensors: a world of untapped information - whitepaper

This “Lighthouse” 2-pager will inspire you with several scenario for companies in the processing sector, petrochemicals and the oil-processing industry.

Eerste aardgastankstation van Wallonië geopend

ENORA, G&V Energy Group en het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling IDETA hebben in Doornik het eerste tankstation met gecomprimeerd aardgas (CNG) van Wallonië geopend.

Gitte Kirkegaard Berg volgt vader op als CEO van Logitrans

Huidig CEO van Logitrans Erling Pedersen zal op 1 mei de fakkel doorgeven aan zijn dochter Gitte Kirkegaard Berg. Daarmee zal reeds een derde generatie aan het hoofd van het bedrijf staan.

Europese Commissie aantrekkelijkste werkgever in België

De Europese Commissie is door 15.000 respondenten in België verkozen tot meest aantrekkelijke werkgever in België. Maar liefst 67% gaf aan voor de Commissie te willen werken.

Transport & Logistics voor tweede keer in Wallonië georganiseerd

Op 29 en 30 april organiseert Easyfairs in Luik de enige transport & logistieke vakbeurs in Wallonië: 'Transport & Logistics'.

RS Components sluit belangrijke distributie-overeenkomst met FLIR Systems - techniek

De ondersteuning voor de nieuwe hoogwaardige thermografieproducten van FLIR geven technici en onderhoudspersoneel toegang tot betaalbare, mobiele warmtebeeldcamera's.

Grontmij ontwerpt drie nieuwe stelplaatsen voor De Lijn

De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn heeft via een DBFM-procedure het ontwerp, de realisatie, de financiering en het onderhoud van drie busstelplaatsen uitbesteed.

DOSSIERS

Productietechniek

Eco & Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk