Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant

Satelliet levert real-time data over dikte van het ijs op de noordpool

QinetiQ Space sleept nieuw ESA-contract in de wacht

Luiks bedrijf ontwikkelt ’s werelds grootste zonnetelescoop

Astronomen meten voor het eerst windkracht uit zwarte gaten

Korea kiest opnieuw voor Europese Ariane raket

ESA lanceert voor het eerst ruimteveer

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

Uniek samenwerkingsplatform voor meer laadpalen in de stad

Kaspersky Labs voorspelt APT bedreigingen voor 2015

Water op aarde dan toch niet afkomstig van kometen

Revamping ArcelorMittal Gent: koudwalserij houdt machines up to date - artikel

OVAM en Recupel weerleggen tendentieuze berichtgeving VRT-journaal

Belgische baggeraars slepen monstercontracten binnen voor Suez kanaal

Agenda

Hydraulica niveau 2

Festo Brussel

van 28/04/2015 tot 9/06/2015

Veilig werken aan elektrische installaties BA4/BA5

Festo Brussel of in uw bedrijf

van 15/06/2015 tot 16/06/2015

Keuze van de redactie

(28/5) Marc Coucke investeert nu ook in spin-off van imec

(26/5) De Francqui prijs gaat naar wiskundige Stefaan Vaes

(21/5) Nieuw ziekenhuis AZ Maria Middelares voorziet patiënt-bewakingssystemen

(21/5) Koud water uit Indische Oceaan moet Frans departement koelen

(18/5) Eandis twijfelt over nut verdere uitbouw aardgasdistributie

(12/5) Imec en JSR kondigen uitgebreidere samenwerking aan

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

Ruimtevaartorganisatie NASA plant planetoïde te vangen
Economie 11/04/2013 8:30:45

Een planetoïde ophalen en in een baan rond de maan brengen. Het klinkt als goedkope sciencefiction, maar NASA is ermee bezig.

ENGINEERINGNET -- Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap heeft zich een aantal doelstellingen vooropgesteld. Een bemand ruimteschip naar Mars sturen tegen 2030 is er één van, voor 2025 een asteroïde bezoeken is een andere. Door een ruimterots te vangen en in een baan rond de maan te brengen wil NASA dat laatste doel ‘makkelijker’ maken.

Een bemande capsule achter een stuk ruimterots aanjagen, om er dan op te landen en ook nog eens te vertrekken, is op dit ogenblik nog te hoog gegrepen voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De rots onderzoeken terwijl hij kalm rond de maan draait, is al haalbaarder, denkt NASA.

Het vangen van de planetoïde zou al moeten lukken met de huidige technologie. Let wel, het gaat hier niet om stukken ruimtegesteente met ‘Armageddon’-proporties. De Amerikanen denken veeleer aan een planetoïde met een diameter van zeven meter. Niet zo groot dus, hoewel zo’n exemplaar al snel 500.000 kilogram weegt.

NASA wil in 2019 al een onbemand ruimteschip op pad sturen om er eentje met een ‘lasso’ te vangen, en hem naar een baan om de maan te slepen.

Amerikaans president Barack Obama wil het NASA-voorstel met een startbudget van ongeveer 100 miljoen dollar ondersteunen.

Als alles zonder tegenslagen verloopt – het lokaliseren van een geschikte kandidaat zal al niet makkelijk zijn – zullen astronauten in 2021 een bezoekje brengen aan een getemde planetoïde, vier jaar eerder dan gepland dus.

Wetenschappers kunnen door onderzoek op een planetoïde veel bijleren over het ontstaan van ons universum. Met deze missie zou NASA ook kennis opdoen voor de bemande Marsmissie negen jaar later. <<(LVD) (foto: NASA/CXC/M.Weiss)

 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Rittal RiLine: gelijk- en wisselstroom voor het eerst op één rail - techniek

Als eerste producent wereldwijd biedt Rittal een beproefd railsysteem aan, dat optimaal geschikt is voor zowel AC- als DC-toepassingen.

Geert Bourgeois toont zich koningsgezind

Geert Bourgeois, Vlaams minister van onroerend erfgoed, kent een premie van 182.000 euro toe voor de restauratie van de Koningsmolen in de Landense deelgemeente Eliksem.

Levensreddende app ’EVapp’ krijgt ondersteuning van iMinds

‘Emergency Volunteer Application’ (EVapp) onderzoekt hoe we er met hedendaagse technologie voor kunnen zorgen dat mensen in nood sneller hulp kunnen krijgen.

RS Components breidt assortiment 3D-DLP-desktopprinters uit - techniek

RS Components heeft onlangs zijn assortiment 3D-DLP-desktopprinters uitgebreid met professioneel systeem van marktleider EnvisionTEC.

Economische dynamiek rond diepe geothermie stimuleren

Om de economische dynamiek rond geothermie te stimuleren, organiseerden Voka KvK-Kempen en Smart Grids Flanders op 4 mei een handelsmissie naar Grünwald.

Onderzoek: nieuwe inzichten in strategie tegen alzheimer

Een typisch kenmerk in de hersenen van iemand met de ziekte van Alzheimer is de aanwezigheid van onoplosbare aggregaten van het Tau-eiwit.

Frankrijk kiest consortium voor bouw twee nieuwe 500 MW-offshore windparken

De Franse overheid heeft het consortium van Engie (GDF Suez), DP Renewables, Neoen Marine en Areva geselecteerd voor de bouw en exploitatie van de offshore windparken nabij Le Tréport en Yeu

De Francqui prijs gaat naar wiskundige Stefaan Vaes

Professor Stefaan Vaes, Faculteit Wetenschappen - KUL, heeft de Francqui-prijs gewonnen. Dit is de belangrijkste wetenschappelijke onderscheiding in België.

Imog start bouw CNG-tankinstallatie

Op de Imog-site in Harelbeke zijn de werken gestart voor de bouw van een CNG-tankinstallatie. Die moet tegen begin oktober operationeel zijn.

Colruyt opent nieuw distributiecentrum in Henegouwen

Op vrijdag 22 mei huldigde Colruyt Group officieel zijn nieuwe logistieke centrum in Ath/Lessines in. De site kwam er dankzij de steun van de Europese Unie en het Waalse Gewest.

Nieuwe publiek-privé partnerschap voor ontwikkeling onshore projecten

Wind4Flanders is een publiek-privé partnerschap tussen Electrabel en 5 financierings-intercommunales voor de ontwikkeling van onshore projecten in Vlaanderen.

NMBS bespaart door modernisering en renovatie bestaande vloot

In deze tijden van besparingen wil overheidsbedrijf NMBS de kwaliteit van zijn materiaal blijven verbeteren. De renovatie van de bestaande vloot is hier een concreet voorbeeld daarvan.

Tara Oceans expeditie toont belang van plankton aan

Bij de longen van de wereld denkt iedereen spontaan aan het tropisch regenwoud, maar dat doet afbreuk aan onze oceanen. De weelde aan plankton is namelijk onze belangrijkste zuurstofbron.

Engagor overgenomen door Clarabridge

Clarabridge, leverancier van softwareoplossingen voor Customer Experience Management (CEM), heeft Engagor, platform voor realtime webcare en engagement via sociale media, overgenomen.