Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.
Verwant

Verhaert verwerft ESA-contract om 400 ruimtevaart spin-offs te creëren (+video)

Amelia Earhart fellowship voor Angelique Van Ombergen van AUREA

Belgisch olie-experiment aan boord van Chinese ruimtesatelliet

Onze melkweg produceert deeltjes met extreme energie

Sterrenkundigen ontleden voor het eerst atmosfeer van superaarde

Zwaartekrachtsgolven gedetecteerd 100 jaar na Einsteins voorspelling

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

DEME laat nieuw ’dual fuel’ multipurpose-schip bouwen

Onderzoek mucoviscidose richt pijlen opnieuw op gentherapie

Armband met slimme functies voor senioren

Site Ecotron Hasselt University krijgt bezoek koningspaar

Formula Electric Belgium behaalt vierde plaats in Tsjechië

Universiteit Gent brouwt bier met afvalwater

Agenda

Opleiding Safety in pneumatica

Locatie: Festo Brussel

van 27/06/2016 tot 29/06/2016

Keuze van de redactie

(22/6) Belgische Alco Bio Fuel neemt Rotterdamse plant van Abengoa over

(20/6) Nieuwe Vlaamse criteria voor biomassacentrales: bij strengste ter wereld

(15/6) Supermarktketen Lidl investeert 3,5 miljoen euro in duurzame energie

(13/6) Voetbalstadion van KRC Genk wordt groenste van het land

(9/6) Officiële reactie van Infrabel op treinongeval in Saint-Georges-sur-Meuse

(6/6) Orange Belgium en Telenet beëindigen Full MVNO-contract

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

Ruimtevaartorganisatie NASA plant planetoïde te vangen
Economie 11/04/2013 8:30:45

Een planetoïde ophalen en in een baan rond de maan brengen. Het klinkt als goedkope sciencefiction, maar NASA is ermee bezig.

ENGINEERINGNET -- Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap heeft zich een aantal doelstellingen vooropgesteld. Een bemand ruimteschip naar Mars sturen tegen 2030 is er één van, voor 2025 een asteroïde bezoeken is een andere. Door een ruimterots te vangen en in een baan rond de maan te brengen wil NASA dat laatste doel ‘makkelijker’ maken.

Een bemande capsule achter een stuk ruimterots aanjagen, om er dan op te landen en ook nog eens te vertrekken, is op dit ogenblik nog te hoog gegrepen voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De rots onderzoeken terwijl hij kalm rond de maan draait, is al haalbaarder, denkt NASA.

Het vangen van de planetoïde zou al moeten lukken met de huidige technologie. Let wel, het gaat hier niet om stukken ruimtegesteente met ‘Armageddon’-proporties. De Amerikanen denken veeleer aan een planetoïde met een diameter van zeven meter. Niet zo groot dus, hoewel zo’n exemplaar al snel 500.000 kilogram weegt.

NASA wil in 2019 al een onbemand ruimteschip op pad sturen om er eentje met een ‘lasso’ te vangen, en hem naar een baan om de maan te slepen.

Amerikaans president Barack Obama wil het NASA-voorstel met een startbudget van ongeveer 100 miljoen dollar ondersteunen.

Als alles zonder tegenslagen verloopt – het lokaliseren van een geschikte kandidaat zal al niet makkelijk zijn – zullen astronauten in 2021 een bezoekje brengen aan een getemde planetoïde, vier jaar eerder dan gepland dus.

Wetenschappers kunnen door onderzoek op een planetoïde veel bijleren over het ontstaan van ons universum. Met deze missie zou NASA ook kennis opdoen voor de bemande Marsmissie negen jaar later. <<(LVD) (foto: NASA/CXC/M.Weiss)

 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Ontdek wat er nieuw en verbeterd is aan de Haas Mini Mills - techniek

De Haas Mini Mills hebben nu nog meer in hun mars als populairste compacte VBC van de industrie. Ze zijn onlangs vernieuwd qua ontwerp.

VIL lanceert ‘landenselectietool’ voor nearshoring

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) heeft een tool ontwikkeld die bedrijven moet helpen om het interessantste land voor hun activiteit te kiezen indien ze nearshoring overwegen.

Capgemini Belgium rekruteert dit jaar nog 170 nieuwe collega’s

IT-bedrijf Capgemini wil nog dit jaar 170 nieuwe aanwervingen doen, zo laat Managing Director Alain Olivier weten. Het gaat vooral om ingenieurs, IT'ers en management consultants.

Nieuwe, goedkope en snelle test voor genetische diagnose bloedziekten

Een internationaal team van onderzoekers en clinici heeft deze test ontwikkeld. Met deze test kan men in één stap 63 genen van 24 patiënten tegelijk screenen.

Traceerbaarheid door serialisatie - whitepaper

Het vermogen om individuele producten door de hele toeleveringsketen heen te traceren, wordt steeds belangrijker in het bestrijden van namaak en het verbeteren van de consumentenveiligheid.

Buurtbewoners Electrabel CoGreen windmolenparken krijgen divident van 6%

Door 7,6% extra productie heeft Electrabel CoGreen beslist om een totaal dividend uit te keren van 55.402,50 euro wat overeenkomt met een dividend per aandeel van 7,5 euro of 6%.

Nieuwe fase werken ring Aalst op 27 juni van start - verkeer

Op 27 juni start een nieuwe fase in de werken aan de ring van Aalst. Door een goed uitgekiende werfplanning blijft autoverkeer op de ring in beide richtingen mogelijk over één rijstrook.

Toename jobs en toegevoegde waarde in Gentse Haven

In de haven van Gent ging de werkgelegenheid opnieuw over de kaap van 62.000 jobs. Gent is de enige Vlaamse zeehaven waar het aantal jobs in 2014 gestegen is.

Chinezen bouwen eigen bedrijvenpark in Louvain-la-Neuve

Nieuw technologiepark zal samenwerken met Waalse bedrijfswereld en "Chinese ondernemingen toelaten om Europese markt te penetreren en hun technologieën te ontwikkelen".

Gentse onderzoekers stellen controversieel hiv-onderzoek voor

Met een tijdelijke therapiestop willen onderzoekers van de UGent en het UZ Gent nagaan hoe hiv genezen kan worden. Het project werd dit weekend voorgesteld.

Nieuwe Vlaamse criteria voor biomassacentrales: bij strengste ter wereld

Vlaamse regering keurt wijziging van Energiebesluit van 2010 goed. Wie met vaste biomassa gestookte centrales, zoals houtpellets, wil exploiteren zal voortaan herkomst ervan moeten bewijzen.

FEVIA waarschuwt voor mogelijk banenverlies door taksen

Een nieuwe studie van Eurostat toont dat voeding in België gemiddeld 8% duurder is dan in onze buurlanden. FEVIA waarschuwt dat de opeenstapeling van taksen en heffingen nu al banen kost.

Ontgassingsinfrastructuur in Antwerpse haven wordt verbeterd

Om het ontgassingsaanbod in Antwerpen te verbeteren, lanceert het Havenbedrijf een projectoproep voor ondernemingen die innovatieslag in de ontgassingsinfrastructuur kunnen uitvoeren.

Warmtekaart Vlaanderen klaar voor gebruik

In opdracht van het Vlaams Energieagentschap (VEA) maakten de VITO en de distributienetbeheerders Eandis en Infrax een overzicht van de potentieel interessante plaatsen voor warmtenetten.

Boekjaar 2015 succesvol afgesloten

Omzet groeit met 22 % naar 620 miljoen euro

Groei van 7 % naar 3.000 medewerkers wereldwijd

Consequente technologieontwikkeling voor op pc gebaseerde regeltechniek en Industrie 4.0

Technische copywriter nodig?

We zijn gespecialiseerd in het schrijven en begeleiden van nieuwsbrieven, persberichten, white papers, klantengetuigenissen, jaarverslagen, blogs en webcontent over techniek en technologie. Meer info nodig? Stuur vrijblijvend een mailtje naar timesaver@skynet.be

DOSSIERS

Productietechniek

Eco & Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk